Petak, 19 srpnja, 2024
No menu items!
Google search engine
HomeAutosportA12 Formula driverNAJAVA: FD PLATAK - NOVA STAZA IZAZOV ZA SVE

NAJAVA: FD PLATAK – NOVA STAZA IZAZOV ZA SVE

Prvi formula driver uspon na Platak

Najavljen start više od 170 automobilista u različitim konkurencijama drugog natjecanja sezone

PLATAK – Na spomen riječi Platak odmah misli putuju u zimske, snježne i hladne dane, obzirom da je ovo mjesto prioritetno poznato kao skijaški centar i izletište na visini oko 1.111 metara nad morem. Prostire se na području Općine Čavle, nadomak nekada važne prometne prijelomnice Gornjeg Jelenja stare ceste Rijeka-Zagreb, a u predvorju pitoresktnog, pomalo zaboravljenog Gorskog kotara.
I kakve veze ima Platak, skijanje, zima, obnovljena prometnica ( u gotovo cijeloj duljini) od magistralnog pravca do velikog parkirališnog platoa, s automobilizmom, u ovo ljetno tropsko vrijeme. Ima, a u pravom će se svijetlu i te kako pokazati u nedjelju 14.srpnja kada će se na dijelu nove ceste, u duljini 4.340 metara, uz osam usporenja (šikana), odvijati prvo natjecanje propulzivne i još uvijek najmlađe hrvatske automobilističke discipline. U organizaciju međunarodne utrke „Pantherol Formula driver – Platak 2024.“ upustio se vrijedni tim sportskih entuzijasta Autokluba Klek Ogulin, a sve pod pokroviteljstvom Općine Čavle i partnera u realizaciji Goranski sportski centar. Usprkos trenutnim tropskim vrućinama u podnožju, na Platku se u nedjelju predviđa temperatura oko 24 stupnja Celzija.
Platak je nova destinacija formule driver, svojevrsna zamjena za stazu na Učki koja ove godine nije u kalendaru HAKS Kupa FD. Vozilo se na Platku i ranih 70-ih prošlog stoljeća (rally), potom prije desetak godina, a protekle tri godine, ali nizbrdo, brzinski ispit u okviru hrvatskog WRC-a.
Deseta sezona Formule driver, čiji je nositelj projekta Autoklub Buzet Autosport, ove je godine startala utrkom u Buzetu. Izvrstan početak pobjedom je najavio branitelj naslova, do sada dvostruki ukupni pobjednik HAKS Kupa, Talijan Franco Giacomazzi u Lancia Delta Evo Proto,, koji je pobjedi pridodao i bonus pet bodova „Top 5“ najbržih u ogledu po okončanju bodovnih vožnji. Drugi je bio još jedan Talijan, ali član AK Buzet Autosport Marco Mazzoni (Ford Sierra), a trećim je mjestom otvorenje sezone okončao prvak iz 2022.godine Zagrepčanin Hrvoje Belinić (Renault Clio Cup), vozač Autokluba Pula-Rovinj čija je ekipa trenutno vodeća među 30-ak klubova. Svoju superiornost novom je pobjedom u konkurenciji vozačica potvrdila višestruka prvakinja Slovenka Sanja Paradiž (Suzuki Cultus), dok je branitelj naslova najboljeg u konkurenciji juniora Filip Pavlina (AK Zagorje, Citroen Saxo) stigao do prve pobjede sezone.
Na vodećim pozicijama u klasama, prvi nastup na Platku očekuju: serija do 1.400 ccm Ivan Višković (AMK No Traction Pula), serija preko 1.400 ccm Ivan Balog (AK Delta), sport do 1.400 ccm Romih Nejc (Slovenija), sport do 1.600 ccm Marin Leš (AK Pula-Rovinj), sport do 2.000 ccm Dragan Gajić (Austrija), sport preko 2.000 ccm Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj), klasa Super sport Franco Giacomazzi (Italija) i klasa Renault Sport Duško Banjeglav (AKK Sveta Nedelja).
Okupljanje sudionika na verifikaciji i tehničkom prijemu odvijat će se u subotu 13.srpnja od 14 do 17 sati na velikom parkirališnom platou između „velikog i malog“ doma, gdje će biti smješten i Servisni park. Nedjeljni program kreće službenim treningom od 8 sati, svečano otvaranje je u 11 sati, a prva od dvije vožnje od 11,20 sati. Proglašenje najuspješnijih predviđa se oko 18,30 sati. Tijek treninga i vožnji odvijat će se u transferu nekoliko skupina vozila od cilja, s vrha, do predstartnog prostora, što će biti svojevrstan izazov za 169 najavljenih sudionika, od kojih je 78 vozačica i vozača iz 30 klubova u bodovnoj konkurenciji HAKS Kupa FD.
Zbog održavanja utrke u nedjelju će od 7 do 19 sati biti zatvorena za javni promet dionica županijske ceste ŽC5030 Soboli od skretanja s D3 do Parkirališta GSC Platak. Obilazno se može dionicom Gornje Jelenje-skretanje s D3-Lokalna cesta „Risnjak“-Platak. Svaka dva sata postoji mogućnost propuštanja vozila, a promptno žurnih službi.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

POPULARNO