Subota, 15 lipnja, 2024
No menu items!
Google search engine
HomeAutosportA09 AutoslalomAUTOSLALOM: PULJANI POMELI KONKURENCIJU

AUTOSLALOM: PULJANI POMELI KONKURENCIJU

Drugo natjecanje trostrukim slavljem generalke i ekipno u znaku vozača Autokluba Pula- Rovinj, uz nastup 94 vozačice i vozača iz 17 klubova

PRELOG – Ekipa Autokluba Pula-Rovinj trijumfirala je, u pravom smislu riječi, na drugom natjecanju ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske u autoslalomu, što je uz nastup 94 vozačice i vozača iz 17 klubova održano u Prelogu.

Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj) – dominantna pobjeda u sve tri bodovne vožnje

HRVOJE BELINIĆ: Organizacija natjecanja bila je na nivou, no ništa manje od AK DS Racing nismo ni očekivali. Zadovoljan sam konfiguracijom staze koja je dosta izmijenjena u odnosu na 2022.kada sam posljednji put nastupio. Možda je mrvicu previše izazovna ako gledamo u smjeru vozača koji se tek upoznaju sa disciplinom i serijskih automobila. Svojom sam izvedbom zadovoljan jer sam vrlo brzo ulovio ritam i prilagodio se usprkos činjenici da mi je to bilo prvo natjecanje ove sezone.
Četvrti je puta domaćin i organizator manifestacije „Autoslalom – Nagrada grada Preloga 2024. – Fletni i stekli“ bio Auto karting klub „DS Racing Prelog“ pod počasnim pokroviteljstvom preloškog gradonačelnika Ljubomira Kolareka. Bodovano je Državno prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Zagreba, a sportsko-tehničku realizator bio je zagrebački Autoklub Delta.
Puljani su jednostavno pomeli konkurenciju, pa i ekipe s četiri puta većim brojem sudionika. Iskusni zagrebački automobilist, višestruki prvak i pobjednik, majstor autoslaloma Hrvoje Belinić, koji već nizom godina brani boje AK Pula-Rovinj i ovog je puta, u svom trofejnom Renault Cliu Cup 2.0 ostvario sve tri najbolje vožnje, od kojih su dvije bolje uzimane za konačni poredak. U posljednjoj je ostvario i rekordno vrijeme dana 1:01,479 minuta, na stazi dugoj 1.460 metara, s 36 slalom vrata i dva niza čunjeva, raspoređenih u devet sektora.
Nenad Damarija (AK Pula-Rovinj) – ceremonijalni start u centru Preloga

NENAD DAMARIJA: Htio bi zahvaliti klub domaćinu što su nas ugostili tako da se osjećamo kao kod kuće, kao i sucima koji pokazali još jednom da su profesionalci u svom poslu. Staza zahtjevna za naš auto više podlogom nego tehnički, tako da smo oboje zamalo pospremili Zelenka u jarak. Presudilo je ipak iskustvo i izvukli smo najbolje iz ne baš dobrog dana za nas tako da smo na kraju zadovoljni.
U konačnici bio je za 1,683 sekunde uspješniji od klupskog kolege, još jednog višestrukog državnog prvaka Nenada Damarije (Autobianchi A112 1.4), a da bi uspjeh i pobjedničko postolje bilo kompletirano vozačima jednog kluba pobrinuo se Marin Leš (Citroen AX 1.6) osvojivši treće mjesto ukupnog poretka uz zaostatak 2,171 sekundu za pobjednikom.
Marin Leš (AK Pula-Rovinj) – dokazao da nije uzalud proglašen najuspješnijim vozačem kluba 2023.

MARIN LEŠ: Organizacija na nivou, puno zanimljivih detalja, svi pristupačni i na raspolaganju, sve se relativno brzo odvijalo bez velikih odstupanja od satnice, osim podjele na kraju dana. No obzirom da se radi o gradskoj utrci gdje treba otvoriti prometnicu nećemo zamjeriti. Staza je svake godine drugačija što predstavlja dodatni izazov, brza, tečna, zanimljiva. Svojom vožnjom sam zadovoljan obzirom da smo tek na početku natjecateljske sezone te na činjenicu da smo preko zime na autu napravili dosta preinaka na koje se još navikavam. Sve sam vožnje odvozio bez rušenja čunjeva što mi govori da ipak imam još “lufta”.
Svaki od njih ostvario je pobjedu u svojoj klasi, a u dosadašnja četiri izdanja preloškog autoslaloma znana su samo dvojica ukupnih pobjednika: Nenad Damarija 2021. i 2023.godine, te Hrvoje Belinić 2022. i ove godine. Među prvih deset još je jedan vozač pulskog kluba Domagoj Belinić (Renault 5 GT 1.4 T), na petoj poziciji. Klupskom uspjehu, ovog puta drugim je mjestom među vozačicama, ali i trećim u klasi doprinijela najtrofejnija hrvatska vozačica Iva Damarija.
Uz Nenada Damariju, pobjednika klase Sport do 1.400 ccm, samo je jedan vozač ponovio uspjeh pobjede u klasama s otvorenja sezone u Pisarovini. To je u klasi Serija do 1.799 ccm mladi Fran Kranjac (AMK Zanatlija, Renault Twingo GT), dok su ostale pripale novim pobjednicima: Serija do 1.280 ccm Igor Bogović (AK Dubrava Zagreb, Peugeot 106 1.1), Serija više od 1.800 ccm Marin Petrić (AK Rijeka, Renault Clio RS 2.0), Sport do 1.600 ccm Marin Leš (Pula-Rovinj), Sport više od 1.601 ccm Hrvoje Belinić (Pula-Rovinj).
Organizator je najuspješnijim vozačima grupa Serija i Sport dodijelio posebna priznanja novoustanovljenog „Memorijala Saša Čaklović“ u znak sjećanja na nedavno prerano preminulog vozača.
Pobjedu u konkurenciji 23 juniora ponovo je odnio branitelj tog naslova prošlogodišnje sezone Matej Radovanović (AK Delta, Seat Ibiza 1.8 Tsi SC Cupra), dok je među vozačicama, u prvom nastupu na hrvatskim stazama, pobjedu ostvarila mlada Mađarica Ildiko Hernady (AK Dubrovnik Racing, Mitsubishi Evo VII) s tek 784 tisućinke prednosti ispred Ive Damarija kojoj je preloški nastup bio jedan od rijetkih lošijih natjecateljskih dana. Na treću stepenicu ukupnog poretka vozačica popela se Ivana Robić Cavor (AK Delta).
Ekipno su stopostotnim bodovnim učinkom slavili članovi AK Pula-Rovinj sa 60 bodova, ispred AMK Zanatlija Zagreb s 50 i AK Dubrava s 47 bodova.
Uoči nastavka sezone u ukupnom poretku vodeći je Nenad Damarija, dok je ekipa AK Pula-Rovinj preuzela čelnu poziciju ispred Zanatlije i Dubrave.
Sezona PH autoslaloma se nastavlja u Dalmaciji 8.lipnja „2.Nagradom Grada Ploča-Memorijal Martin i Žara“ u organizaciji Autokluba Ploče Racing team.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

POPULARNO